Hova tűnnek a szakmák?

Nagy változás jön az OKJ képzések területén!

Leendő Kézápoló és Műkörömépítők, illetve Lábápolók figyelem!

Hezitált eddig a tanfolyamon való részvételen? Ne halogassa! Lehet nem jár jól!!!!

Itt-ott felbukkant már a hír december óta, illetve a ’mi’ szakmánkban (is) már sokan tudni vélik, hogy jön egy nagy változás az OKJ keretein belül oktatott szakmák tekintetében. De NAGY A ’TITKOLÓZÁS’.

Teljesen megszűnik? Csak átalakul? Mely szakmákat érint?

Az intézmények nem jelentik be még, hogy a változás szele itt van. Főleg azért, hogy a menetrendszerű képzéseiken az esetleges pánikhangulat kialakulásának veszélye miatt, ne alakuljon ki kaotikus helyzet, addig se míg kiderül, vajon merre veszi az irányt ez az egész történet, hiszen itt és most ebben a dologban, senki nem tudja merre a tovább…

Ebbe a sorba feltételezhetően beletartozik a Kézápoló és Műkörömépítő, és a rokonszakmaként aposztrofált Lábápoló képzés is.

Ez a 2 szakma jó pár évvel ezelőtt, még egy azon tanfolyami keretbe volt foglalva. Azaz vannak, akik (nem is kevesen) ezzel a komplex bizonyítvánnyal rendelkeznek. Lehet ismét összevonják a 2 szépségipari szakmát?! Vagy marad a 2 képzés külön kezelve továbbiakban is? Esetleg iskolarendszerben lesz oktatva, együttesen? Sok a megválaszolatlan kérdés.

Lássuk a helyzetet valamelyest részletesebben:

Az OKJ szakmák száma jelenleg megközelítőleg 570 db.

(a teljes listát itt találhatja meg: https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=297)

Ezt áll szándékában az NSZFH-nak, a hírfoszlányokból találgatva, maximum kb. 120-140 féle képzésre redukálni.

Nem nehéz hát belegondolni, hogy ez bizony nagyon sok OKJ tanfolyam „ELTŰNÉSÉVEL” fog járni.

Pontosítsunk… Eltűnhetnek, illetve átalakítva, akár állami intézményi keretek közé integrálással, szigorított tanrend szerinti, állami kézben tartott fenntartással maradnak meg.

Ez jelentheti akár azt, hogy teljesen eltűnik az OKJ szakmai képzés a Kézápoló és Műkörömépítő illetve a Lábápoló szakma tekintetében.
De az is lehetséges egyesek szerint, hogy csak a Kézápoló és Műkörömépítő szakképzést könnyítik ki a képzések köréből, és a Lábápolás bent marad a képzési körben, vagy egy nehezített iskolai képzési körbe kerül be (akár mindkettő).

Lehetséges, hogy a Kézápoló és Műkörömépítő szakma elvégzéséhez, elég lesz majd egy „gyorstalpaló” 3-7 napos képzés esetleg? Ez -hozzáteszem-, nem ismeretlen a szakmának, hisz külföldön több országban, nincs ehhez a szakterülethez hozzárendelt iskolai jellegű képzés.

Azaz egy ilyen pár napos képzéssel, és az arról kapott tanúsítvánnyal, el lehet kezdeni dolgozni a szalonban.

Ezt nem tartom annyira lehetségesnek (szerk. megj.), mint inkább azt, hogy az elmélet megtanulása, mely magában foglal, baleset- és tűzvédelmi oktatást, és bár non-invazív kezelést folytat egy műkörmös a vendég kezén, mégis nagyon fontos, bizonyos betegségek felismerése. Ott kell tudáskét legyen a szakember kezében, nehogy egészségkárosodást okozzon egy másik embernek. Azaz ehhez elengedhetetlen a jelenlegi rendszerben elég magas szinten oktatott egészségügyi tárgyak ismerete /ortopédia, bőrgyógyászat, anatómia/.

Továbbá mellé szegődik megerősítésként az a tény, hogy 2015 év végétől elkezdődtek a Kézápoló és Műkörömépítő illetve a Lábápoló szakmai mesterképzések futószalagon, mely a korábbi szakoktatói tanúsítványos végzettséget (szintén nem igazán hivatalos végzettség, csak a szakmán belül ismertél el) váltotta fel, amely kötelező a jelenlegi OKJ rendszerben a gyakorlati rész oktatásához.

Ezekkel a kiképzett szakemberekkel mit kezd vajon a szakma? Sok időbe és pénzbe került a továbbképzés a szakembereknek. Egy hirtelen jött döntés szabályozta a kötelezőségét, ha valaki 2017 szeptemberétől is szeretett volna szakmai gyakorlatot oktatni az OKJ keretein belül. És valljuk be, nem volt ez rossz ötlet, hisz a tanfolyam tetemes részét, (min.280 órát a min.350-ből) ez tette ki.

A képzések árára tekintettel is biztos változások lesznek, a meghosszabbodott képzési idő miatt. Azaz előre jelezhető drágulásuk.

Érdemes tehát még ebben az évben, itt is minél hamarabb elkezdeni a kiszemelt képzést.

Döntés már idén várható. Viszont a szabályozás életbelépési ideje, előreláthatólag csak 2020 év eleje lesz, forrásaink szerint.

A ’sima’ továbbképzések eddig is egyszerűbbek voltak, azokat végzett szakember közül, szinte bárki oktathatta, melyet a szakma több kevesebb örömmel fogadott. Szívük szerint itt is kellene, egy mérföldkő, hogy ki oktathatna ilyen jellegű tanfolyamokat is.

Ami mindenki számára nagy meglepetést okozna, az pontosan ez a fajta könnyítés lenne, miszerint a Kézápoló és Műkörömépítő illetve a Lábápoló szakma, egyszerű pár napos tanfolyami keretek közt megtanulható lenne.

Mi kevésbé hiszünk ebben a könnyített végkifejletben, ellenben annál inkább egy szigorított rendszer kiépítésében (iskolarendszer). Így a MESTEREK is beállhatnak a képzés eme formája mellé, és a gyakorlati külső oktatási részben, hasznosíthatják a nem kis erőfeszítés árán megszerzett tudásukat, hasonlóan az akár milliókba kerülő kozmetikus képzéshez.

Végszóként a fentiekből, semmi sem biztos, csak az, hogy a jelenlegi OKJ rendszer, változni fog, sok-sok szakma tekintetében.

Érdemes átgondolni tehát, hogy van e olyan dédelgetett álomszakma amit mindenképp el szeretnénk végezni… Most érdemes nekifutni még…

 

 

 

 

One thought on “Hova tűnnek a szakmák?

  1. Szabina says:

    Sziasztok!
    Azóta mióta ez a cikk és beszélgetés született lehet valamit tudni a változásokról? Van valami információ? Neten nem találok semmit róla.
    Lehet tudni esetleg hogy ha 2 vagy 5 évesre húzzák ki a szakmát az rendes nappalis képzés lesz akkor diákigazolvánnyal?! Nem tudom hogy gondolják ezt, aki nem pesti annak kb. lehetetlen lesz megcsinálni ezt a szakmát a milliós nagyságrendre rúgó utiktg. miatt. 🤔😐 (támogatás /diák nélkül..)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük